31.8.07

ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ Σ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ

Και σήμερα αναβάλλεται η επόμενη μέρα. Ακόμα καίγεται η χθεσινή...

«Ας προσέξουν οι Υπατοι» και ας ακούνε οι πολίτες! ή αλλοιώς:

«Ακου, ανθρωπάκο» (όπως προέτρεπε και ο Βίλχελμ Ράιχ), δηλαδή εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, ο οποίος έχετε, καθώς δηλώνατε προεκλογικώς, και κάποιαν «αριστερή παιδεία». Γι' αυτό θα σας μιλήσω «σεμνά και ταπεινά».

Ακου, λοιπόν, κύριε Καραμανλή, όπου η τύχη στα ανθρώπινα το έφερε να γίνεις Πρωθυπουργός. Είμαι ένας πολίτης με τον οποίον θα μπορούσε να έχεις πιει ένα ποτήρι κρασί. Οσα χρόνια κι αν ζήσω ακόμα, λίγα ή περισσότερα, ποτέ πια δεν θα ξαναδώ την πατρίδα μου όπως ήταν.

Ούτε το Κρόνιο, ούτε τον Καϊάφα, ούτε τα περάσματα των κενταύρων στη Νέδα.

Θέλω λοιπόν το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη. Του Υπουργού Πολιτισμού· που άφησε να του καεί το Κρόνιο. Να το ανοίξω να δω τι έχει μέσα. Να καταλάβω -αν μπορέσω- πώς μπορεί να είναι Υπουργός Πολιτισμού ένας τύπος που όχι μόνον του καίγεται η Ιερά Αλτις, αλλά μετά προσπαθεί να το κρύψει κιόλας. Προσπαθώντας με ψέματα να εξαπατήσει την ανθρωπότητα.

ποιος δεν προσέχει δεν (μπορεί να) έχει.

Θέλω λοιπόν το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη. Διότι ή αυτός είναι ανίκανος ή όλοι είμαστε ανίκανοι.

Αν λοιπόν, ανθρωπάκο, θέλεις να διακηρύξεις στην Οικουμένη ότι όλοι είμαστε ανίκανοι, υπερασπίσου το κεφάλι του κ. Βουλγαράκη. Αλλοιώς, δώσ' το μου!

Μαζί του θέλω το κεφάλι του κ. Ζαχόπουλου.

Για λόγους τάξης. Μόνον και μόνον για να πάψουν να βλέπουν το πρόσωπό του οι θεοί...


Επίσης, θέλω το κεφάλι του κ. Μεϊμαράκη, Υπουργού Αμύνης. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω το γιατί, και είμαι βέβαιος, ότι αν δώσεις προσοχή, ανθρωπάκο, θα καταλάβεις. Και πρέπει να δίνεις προσοχή όταν σου μιλά ένας πολίτης, ανθρωπάκο, διότι γι' αυτό σου έδωσε την εντολή ο λαός: για να ακούς τον πολίτη.

Ακου λοιπόν, ανθρωπάκο!

Ακούστε κι εσείς συμπατριώτες μου.

Ο κ. Πρωθυπουργός -εσύ, ανθρωπάκο- με αναγκάζει να παραδώσω την πατρίδα μου στα παιδιά μου μικρότερη απ' όσην την παρέδωσε σε μένα ο πατέρας μου.

Τι είναι, κατά το μέγεθός της, η πατρίδα; Ακου να μάθεις, να το πεις και του κ. Λούλη, που της κάνει κουμάντο, μπας και ξεστραβωθείτε, ώστε να πάψετε να της βγάζετε τα μάτια!

Οταν λοιπόν ήμουν εφτά-οκτώ ετών, ο πατέρας μου με πήγε «επίσκεψη» στο Μουσείο της Ολυμπίας, να δω τον «Ερμή του Πραξιτέλους» (για τον οποίον καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι, λες και τον έφτιαξε ο ίδιος) για να έβλεπα, λέει, που «από τη μια πλευρά το άγαλμα χαμογελάει κι από την άλλη είναι σκεφτικό».

Να σου πω την αλήθεια, ανθρωπάκο μου, εγώ τέτοια διαφορά δεν είδα, αλλά η ευτυχία του πατέρα μου με αυτήν του τη «μυθολογία» για τα αγάλματα, είναι ίσως από αυτά που με έκαναν άνθρωπο, όσον επιτρέπει στον καθένα από μας να 'ναι άνθρωπος, το υλικό των ονείρων του.

Υστερα από χρόνια, πήγα «επίσκεψη» στα αγάλματα της Ολυμπίας, τους δικούς μου γιους, τα εγγόνια του πατέρα μου.

Ο ένας απ' τους δυο τους, τότε τεσσάρων ετών, σήμερα ολόκληρο παλικάρι, αφού είδε τον Ερμή, βγήκε απ' το Μουσείο, έκοψε κάτι παπαρούνες κι επέστρεψε να της «δώσει στον θεό, να του κρατήσουν συντροφιά το βράδυ, όταν οι άνθρωποι θα έχουν φύγει και θα μείνει μόνος».

Κατάλαβες τώρα γιατί θέλω κεφάλια, ανθρωπάκο;

Η Ηλεία, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Λακωνία δεν μίκρυναν μόνον σε πόρους, δεν έχασαν μόνον ανθρώπους, θα μικρύνουν και σε ποιήματα, ιστορίες και μύθους.

Προσέτι, από τη γη οδηγούνται σε έξοδο παιδιά της.

Οπως μετά τον πόλεμο και τα μαύρα χρόνια του 1944-49, πλήθος Ηλείοι θα ξενιτευθούν.

Η επόμενη μέρα θα είναι για την πατρίδα μου, για πολλούς συμπατριώτες μου άμεσα χτυπημένους απ' το κακό (κι άλλους, περισσότερους, έμμεσα), μέρα μακρά και σκοτεινή -θέλουν χρόνια για να ξαναγίνουν τα λιοστάσια και τα περιβόλια, τα αμπέλια. Πολλοί Ηλείοι θα ξερριζωθούν και μαζί τους πολλοί μετανάστες θα ξαναμεταναστεύσουν.

Θέλω λοιπόν κεφάλια. Αδεια κεφάλια.

Κούφια κεφάλια.

Αίολα (και έωλα) κεφάλια.

Ηλίθια κεφάλια. Αχρηστα και ανίκανα.

Θέλω το κεφάλι του κυρ Πολύδωρα και, για λόγους συμμετρίας το χαμογελαστό κεφάλι της Ντόρας - μα πάνω απ' όλα θέλω το υπερφίαλο κεφάλι το δικό σου, ανθρωπάκο! Να το ανοίξω να δω πόση σεμνότητα και ταπεινότητα έχει μέσα.

Αλλά ο κυρίως λόγος που θέλω το δικό σου κεφάλι είναι ότι εσύ είσαι ο επικεφαλής όλων αυτών των κουφιοκεφαλάκηδων.

Εφτά μέρες στις οκτώ ενδημούσα η φωτιά, δεν το θέλει ο Θεός!


Ακούστε, συμπατριώτες μου, ως πολίτης μιλάω.

Αυτοί που δεν μπορούν να σταματήσουν το κακό

είναι οι ίδιοι που το προκάλεσαν

και συνεπώς δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι που θα προσπαθήσουν να το θεραπεύσουν. Ηδη ο τρόπος που προσπαθούν να το θεραπεύσουν είναι το ίδιο καταστροφικός

με την καταστροφή.

.........................................................................

Δεν ξέρω αν θα κερδίσεις (και όχι «νικήσεις») τις εκλογές, εσύ ανθρωπάκο, ή κάποιος άλλος σαν εσένα. Ομως να ξέρεις, ότι την πατρίδα εγώ μικρότερη δεν θα την παραδώσω στα εγγόνια του πατέρα μου από όσην μου την παράδωσε εκείνος, νυφούλα, ποίημα, παραμύθι, λιοστάσι...

Το άδειο σου υπερφίαλο κεφάλι, θα το βγάλω πάνω απ' το κεφάλι μου και μαζί του τις ανοησίες, την υποκρισία και τα συνήθη ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Αλλα κεφάλια που να τα σέβομαι και να με σέβονται χρειάζομαι. Ξέρεις, ανθρωπάκο, είναι θέμα αξιοπρέπειας. Δεν θέλω να σκύβω το κεφάλι μου από ντροπή μπροστά στα αγάλματα, αλλά από σεβασμό.



ΣΤΑΘΗΣ Σ. 31.VIII.2007 stathis@enet.gr




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/08/2007

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΝΕΡΩΝΑ


ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ.

ΑΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΦΩΤΟ-ΚΛΟΠΗ

30.8.07

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ










ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΥΤΣΟΥΝΕΣ

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

27.8.07

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΩΡΟΣΚΟΠΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΑΣ


ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα. Στην πλατεία Συντάγματος και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ολόκληρη τη χώρα. Φορώντας μαύρα.

Αποδοκιμάζουμε το αίσχος χωρίς πολύχρωμες σημαίες. Πενθούμε για την απώλεια των συνανθρώπων μας χωρίς να συνδέουμε την πρωτοφανή καταστροφή με προεκλογικές σκοπιμότητες. Δίνουμε το παρόν και στεκόμαστε απειλητικά απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για οποιοδήποτε όφελος.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ."

Μετέφερε το μήνυμα με όπoιον τρόπο μπορείς..

26.8.07

Δηλωση του Λορδου Βυρωνα και Μεγα Ναπολεωντα για τον Πολυδωρα

<< Χιλια χρονια χρειαζονται για την δημιουργια ενος κρατους.Ενω μια και μονο ωρα αρκει συχνα για την καταστροφη του>>

ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ


Απο το βιβλιο του ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΨΗΓΜΑΤΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.

ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΣΧΕΔΟΝ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΙΠΑΝΕ.ΕΣΥ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΝΕΡΩΝΑΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ.

ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΥ.

<< Η ΛΕΞΗ ΑΔΥΝΑΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΟΗΤΩΝ>>

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ

ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΜΠΑΡΟΥΧ ΣΠΙΝΟΖΑ

ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ


Οταν ημουν προσκοπος εμαθα ενα απλο κανονα

Η φωτια στα 5 λεπτα την σφυνεις με ενα ποτηρι

στα 10 λεπτα την σφυνεις με ενα κουβα νερο

στα 15 λεπτα θελεις πυροσβεστικη


Στην ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2007 ΤΗΝ ΣΦΥΝΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΗΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΗΔΕΙΩΝ ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΑΥΡΟΥΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.


ΚΟΛΥΒΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ Ο <<ΚΥΡΙΟΣ>> ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ, Ο << ΚΥΡΙΟΣ>> ΚΟΗΣ ΚΑΙ Ο <<ΚΥΡΙΟΣ>> ΦΟΥΡΛΑΣ.

ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΣΤΡΑ Η <<ΚΥΡΙΑ>> ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ.

<<ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ >> ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΕΞΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ.


25.8.07

Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω και η νέα εθνική τραγωδία


Στην νέα εθνική τραγωδία ένα διαχρονικό κείμενο που τα λέει ολα
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΕΜΠΕΣΗ
Η τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

Εις την πολυπληθή κατηγορίαν των βλακών προσάπτεται ασφαλώς άδικος και επιστημονικώς εσφαλμένη μομφή, όταν ούτοι χαρακτηρίζονται είτε ως άχρηστοι και περιττόν βάρος της κοινωνίας, είτε ως παρασιτικοί, εκφράζεται δε συχνά η ανόητος, ως θα ίδωμεν, ευχή όπως ούτοι εκλείψουν. Το πρόβλημα των βλακών δεν είναι εν τούτοις απλούν όταν ληφθή πρώτον ύπ´ όψιν η στερεά και απολύτως αναγκαία θέσις, ήν ούτοι επαξίως κατέχουν εν τω κοινωνικώ διαφορισμώ. Οι βλάκες διαιρούνται ούτως εις δύο όλως αντιθέτους μεταξύ των «ομάδας», διεπομένας όμως αμφοτέρας υπό του αυτού νόμου, του διαφορισμού Η πρώτη εκ τούτων ομάς καταλαμβάνει ως γνωστόν τας υποδεεστέρας εν τη κοινωνία θέσεις, ήτοι ευρίσκεται εις τας κατωτάτας βαθμίδας τού κοινωνικού διαφορισμού. Πόσον ευεργετική διά την κοινωνίαν είναι η ομάς αύτη είναι περιττόν να τονισθή, διότι άνευ αυτής δεν θα υπήρχεν εκμετάλλευσις και άνευ εκμεταλλεύσεως δεν θά υπήρχε πολιτισμός. Εις δε την γλώσσαν του κοινωνικού διαφορισμού: Άνευ αυτής δεν θα υπήρχε διαφορισμός, διότι αντί της ανισότητος, θα υπήρχεν ισότης, έστω και εκ των άνω, δηλαδή θα ήσαν όλοι ευφυείς, όπερ από της απόψεως του διαφορισμού το αυτό: ως να ήσαν όλοι βλάκες· διότι ο διαφορισμός απαιτεί ρητώς και ευφυείς και βλάκας, περικοπτωμένων δε οιονδήποτε εκ των δύο τούτων σκελών του, αίρεται ολόκληρος. Άνευ δε, κατ´ ακολουθίαν, τού διαφορισμού, καθισταμένου δυνατού μόνον διά της σοβαράς συμβολής των βλακών, δεν υπάρχει κοινωνία. Τοιαύτη λοιπόν ή τεραστία κοινωνική σημασία των βλακών, ήτις άλλως τε υπό πάντων αναγνωρίζεται, μολονότι μόνον εις τον κοινωνιολόγον είναι επιστημονικώς γνωστή.

1. Η κατά των βλακών καταφορά προκαλείται άλλως τε υπό της δευτέρας ομάδος αυτών, πλέον ενοχλητικής της πρώτης, αλλά και ενταύθα η καταφορά αύτη, έφ´ όσον εμφανίζεται ως λογική κρίσις, είναι ακοινωνιολόγητος, ήτοι αντεπιστημονική. Κατηγορούνται δηλαδή οι βλάκες της δευτέρας ταύτης κατηγορίας ότι παναξίως κατέχουν σπουδαίας εν τη κοινωνία θέσεις. ‘Αλλ´ η κρίσις αύτη προδίδει πλήρη μιας ωρισμένης μορφής του διαφορισμού άγνοιαν. Η μορφή αύτη δεδομένη με φυσικήν αναγκαιότητα ως ο νόμος τού διαφορισμού είναι ο στοιχειώδης κανών: "δέκα βλάκες καθ´ ενός ευφυούς· δέκα ανίκανοι καθ´ ενός ικανού· δέκα αδύνατοι καθ´ ενός ισχυρού κ.ο.κ.". Το φαινόμενον τούτο, κλασσικόν, τυπικόν καί αιώνιον αφ´ ής υπάρχει ανθρωπίνη κοινωνία, δι´ όλης της Ιστορίας της ανθρωπότητος, δύνανται να είναι «τυχαίον»; Αλλά τυχαίον είναι ό,τι αδυνατεί να συλλάβη ο ανθρώπινος νούς. Ουδέποτε όμως ό,τι προ πολλού έχει συλληφθή εις τον θεμελειώδη νόμον του διαφορισμού. Και το μεν ψυχολογικόν ελατήριον του συνασπισμού των οπωσδήποτε «κάτω» κατά των οπωσδήποτε «άνω» είναι δεδομένη δια του ressentiment.Ο συνασπισμός των βλακών ενταύθα είναι μηχανική οργάνωσις βάσει της αρχής της "ελαχίστης προσπαθείας" προς αντιμετώπισιν ισχυροτέρας δυνάμεως εις το πρόσωπον των ολίγων ή του ενός. Η οργάνωσις αύτη περιωρισμένης εκτάσεως καλείται κοινωνιολογικώς κλίκα (clique).

2. Η έμφυτος τάσις του βλακός, εξικνουμένη συχνότατα εις αληθή μανίαν όπως ανήκη εις ισχυράς και όσον το δυνατόν περισσοτέρας πάσης φύσεως οργανώσεις, εξηγείται πρώτον μεν εκ της ευκολίας της αγελοποιήσεως, εις ήν μονίμως υπόκειται, λόγω ελλείψεως ατομικότητος (εξ ού και το μίσος του κατά του ατόμου και του ατομικισμού), δεύτερον δε εκ του ατομικού ζωώδους πανικού, υπό του οποίου μονίμως κατατρύχεται, εκ του δεδικαιολογημένου φόβου μήπως περιέλθη εις το παντός είδους προλεταριάτον. Αποτελεί δε η τάσις αύτη αμάχητον σχεδόν τεκμήριον περί του βαθμού της πνευματικής του αναπηρίας. Τοιουτοτρόπως δημιουργείται αυτόματος συρροή βλακών εις τας πάσης φύσεως οργανώσεις, αίτινες, εάν μεν είναι συμφεροντολογικαί, διατηρούν τουλάχιστον την σοβαρότητα των συμφερόντων των, εάν όμως είναι «πνευματικαί» περιέρχονται συν τω χρόνω εις πλήρη βλακοκρατίαν. Εις το φαινόμενον τούτο οφείλει τον εκφυλισμόν του λ.χ. ο μασσωνισμός, oι απανταχού Ροταριανοί 0μιλοι, όλοι oι «πνευματικοί» σύλλογοι, καί αυτή αύτη η... Κοινωνία των Εθνών!. Επόμενον είναι κατόπιν τούτων, ότι όπως η λεγεών των βλακών ωθείται ακατανικήτως προς την αγέλην και προς τας πάσης φύσεως οργανώσεις, ούτω υφίσταται ακατανίκητον έλξιν από τας παντός είδους αγελαίας αντιατομικάς και ομαδιστικάς θεωρίας, από του πάσης φύσεως παρεμβατισμού η διευθυνομένης οικονομίας ή 4ης Αυγούστου μέχρι του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού (Άλλοι είναι οι εκμεταλλευταί των θεωριών αυτών). Τούτων δεδομένων εξηγείται καί η ατελεύτητος και αυστηροτάτη επιλογή βλακών εις τά ομαδικά συστήματα η οποία, τη βοηθεία μιας πολιτικής βίας, κατοχυρούται και ως πολιτικόν και κοινωνικόν καθεστώς (4η Αύγούστου), τόσω μάλλον, όσο η ελευθερία της σκέψεως, χρήσιμος μόνον εις εκείνους, οίτινες διαθέτουν σκέψιν, είναι μονίμως και εξόχως αντιπαθητική εις τους βλάκας, διότι ασκουμένη υπό των άλλων στρέφεται εναντίον των, ιδία οσάκις ούτοι κατέχουν εξουσιαστικάς θέσεις, ή έχουν συνδέση συμφέροντα με τους κατέχοντας αυτάς. Η έλλειψις ιδίας γνώμης, η κολακεία και η ραδιουργία (ίδε κατωτέρω) τούς προορίζουν άλλως τε ειδικώς δια τας καταστάσεις ταύτας. Η ακατανίκητος επίσης τάσις των βλακών προς τας πάσης φύσεως αγελαίας εμφανίσεις (κοσμικαί συγκεντρώσεις και causerie τρεφομένη εκ των περιεχομένων των εφημερίδων και των ραδιοφώνων, μόδα, κλπ.) και διακρίσεις (τίτλοι, διπλώματα παράσημα) είναι κατόπιν των ανωτέρω αυτονόητος.

3. Αλλά πόθεν είναι δεδομένη η πραγματική δυνατότης της αποτελεσματικής δράσεως της βλακικής αγέλης; Η δυνατότης αύτη είναι δεδομένη απολύτως αντικειμενικώς και ανεξαρτήτως τού ψυχολογικού ελατηρίου (τού ressentiment), το οποίον άλλως ουδεμίαν θα είχε κοινωνικήν δράσιν και ακολούθως κοινωνιολογικήν σημασίαν. Είναι δεδομένη εκ της μοιραίας θέσεως την οποίαν κατέχουν εις την κλίμακα του κοινωνικού διαφορισμού οι βλάκες, θέσεως εις την οποίαν είναι αναντικατάστατοι , διότι είναι θέσις υποδεεστέρα, αλλά και απολύτως απαραίτητος δια τον όλον κοινωνικόν μηχανισμόν, ο οποίος βασίζεται απολύτως εις τας κατωτέρας αυτού βαθμίδας. Ευκρινέστατα διαφαίνεται η εξάρτησις αύτη των ανωτέρω βαθμίδων και προσώπων από των κατωτέρων τοιούτων όπου αύτη λαμβάνει μορφάς καθαρώς εκβιαστικάς, τας οποίας γνωρίζουν πάντες οι κοινωνικοί άνθρωποι. Ως παράδειγμα δύναται να χρησιμεύση η παρέλκυσις ή ο ενταφιασμός μιας ύποθέσεως εις οιανδήποτε υπηρεσίαν υπό κατωτέρων υπαλλήλων, η έκδοσις εντάλματος συλλήψεως κατά καταζητουμένου εκληματίου, εις περίπτωσιν κατά την οποίαν τα κατώτερα αστυνομικά όργανα είναι αλληλέγγυα προς αυτόν κλπ. κλπ.

4. Λαμβανομένης ήδη ύπ´ όψιν της επικαίρου ταύτης θέσεως των κατωτέρων βαθμίδων και προσώπων εν τω κοινωνικώ διαφορισμώ καθίσταται απολύτως νοητή και η άνοδος αυτών εις ανωτέρας βαθμίδας δια κοινού μεταξύ των συνασπισμού αναδεικνύοντος εαυτούς και αλλήλους άφ´ ενός μεν δι´ οργανωμένης αντιστάσεως (boycotage) προς τα άνω και παραλύσεως των τυχόν αντιθέτων ενεργειών των υπερκειμένων παραγόντων προς ανάδειξιν άλλου πράγματι ικανού, προσώπου, αφ´ ετέρου δε δι´ οργανωμένης προωθήσεως προσώπου εκ των κόλπων αυτών, προς την ανωτέραν βαθμίδα. Το φαινόμενον τούτο καλείται κλίκα. Ότι την εξέλιξιν ταύτην ουδείς δύναται να σταματήση είναι φανερόν, όσον είναι φανερά η νομοτελειακή συνάρτησις των ως άνω δεδομένων. Κατά την αυτήν συνάρτησιν το φαινόμενον συνεχίζεται: «ενός βλακός προκειμένου μύριοι έπονται», ο δε ούτω ανελθών βλαξ θα προωθήση ο ίδιος πρόσωπα μόνον κατώτερα εαυτού, μέχρις ότου η μία βιαία έξωθεν επέμβασις, υπαγορευομένη υπό της ανάγκης άλλου τινός κοινωνικού όργανισμού, ή ο φυσικός εκφυλισμός ενός τοιούτου οργανισμού εκ των έσω, επιφέρει θεμελιώδη τινά ανατροπήν ή και αυτόν τούτον τον τερματισμόν του βίου του εκφυλισθέντος οργανισμού. Ούτω λ.χ., εις παρομοίαν περίπτωσιν η το 1910 ανελθούσα κοινωνική ομάς ανέτρεψε την ιεραρχίαν των αξιών και των προσώπων και εντός του παλαιοκομματισμού, καταστήσασα δυνατήν την υπεφαλάγγισιν των παλαιών αυτού αρχηγών υπό νέων (Γούναρη, Στράτου κλπ.). Ως παράδειγμα δια την δευτέραν περίπτωσιν δύναται να θεωρηθή η άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως παράδοσις της εξουσίας υπό της παλαιάς κρατούσης κοινωνικής ομάδος εις την αναίμακτον «επανάστασιν» τού 1909. Πλείστα άλλα παραδείγματα αποσυνθέσεως ορισμένων άλλοτε ισχυρών οργανισμών: του Βενιζελισμού και του Αντιβενιζελισμού παρατηρούνται σήμερον, μερικών εκ των οποίων αλλαχού δίδεται η ανάλυσις.

5. Αλλά και οι άνευ συνασπισμού και οργανώσεως, άνευ«κλίκας», ανερχόμενοι βλάκες ή ανίκανοι γενικώς, ατομικώς και μόνον επικρατούντες, ευρίσκονται εν τούτοις δεσμευμένοι υπό του κοινωνικού διαφορισμού εις ίσον βαθμόν ως και οι οργανωμένοι τοιούτοι. Διότι αντικειμενικώς αι θέσεις τας οποίας λαμβάνουν είναι τοιαύται, ώστε η ανεπάρκειά των ή να είναι πλεονεκτική ή να είναι ανεκτή, ούδέποτε όμως θέσεις απαιτούσαι πραγματικά προσόντα, εκ των οποίων, και αν ακόμη φθάνουν εις αυτάς, ανατρέπονται και κρημνίζονται εις την πρώτην αντίξοον περίστασιν και υπό μεγάλου τινός ή μικρού πνέοντος ανέμου. Ούτω λ.χ. πολλοί εξ αυτών κατέλαβον διαδοχικώς πλείστα αξιώματα της κοινωνίας και της πολιτείας, από του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι του «Προέδρου του Συλλόγου Προστασίας Εγγύων Μυιών», του «Γενικού Γραμματέως της Γενικής Συνομοσπονδίας Πωλητών Ποντικοπαγίδων» κ.ο.κ., αξιώματα βεβαίως, τα οποία ουδέποτε θα επιδιώξη σοβαρώς απασχολούμενος άνθρωπος. Εις τα αξιώματα ταύτα προστίθενται φυσικά και διακρίσεις οίον παράσημα, διπλώματα, δεξιώσεις κλπ. τα οποία ανέκαθεν απετέλεσαν ευπρόσδεκτα και ζωηρώς καταζητούμενα θέματα μεγάλων σατυρικών έργων της λογοτεχνίας, ένθα απηθανατίσθη ο ανώνυμος ούτος κοινωνικός τύπος. Την άνοδον αυτού διευκολύνουν πλείστα προς τούτο ειδικά προσόντα: η παντελής έλλειψις προσωπικότητος, ήτις εκδηλούται εις την χρονίαν απουσίαν γνώμης επί παντός ζητήματος, εις τον φόβον προ της ενδεχομένης διαφωνίας προς πάντα άνθρωπον, η ολιγόλογος ανιαρότης αυτού, εκλαμβανομένη υπό των αφελών ως βαθύνοια και σοβαρότης, οφειλομένη δε πράγματι εις ανεπανόρθωτον έλλειψιν πνεύματος και πολιτισμού, κλπ. (Τοιούτοι λ.χ. δύο κλασσικοί και αντίθετοι τύποι σοβαροφανών βλακών: ο «ψωνίζων» και ο «causeυr». Ο «ψωνίζων» έχει έκδηλον στίγμα την βλακώδη πονηρίαν εις το μέρος εκείνο του ανθρωπίνου σώματος, ένθα παρά τοις ανθρώποις κείται συνήθως το πρόσωπον. Η ευφυΐα του, την οποίαν πιστεύει ότι έχει και ότι την κρύπτει επιμελώς, συνίσταται εις το ν´ ακούη μόνον τα λεγόμενα των άλλων, συνοδεύων αυτά με εξυπνώδες τι ηλίθιον μειδίαμα. Δεν απαντά, διότι βεβαίως δεν είναι «κουτός» διά να «εκτεθή». Πάντα άνθρωπον κατ´ αρχήν θεωρεί ως εχθρόν ενεδρεύοντα να του αρπάση καμμίαν εκδήλωσιν δια να τον εκθέση κακοήθως εις τους εχθρούς του. Πάντα δε άνθρωπον κατ´ αρχήν εκφράζοντα γνώμας θεωρεί άνευ δισταγμού βλάκα, κρύπτων ο ίδιος επιμελώς την ευφυΐαν του όπισθεν συγκαταβατικού μειδιάματος. ‘Εχει την ευφυεστάτην άποψιν, ότι ηλίθιοι ήσαν πάντες οι έχοντες γνώμην, οι γράψαντες βιβλία, ότι ο Κάντ αδίκως εφιλοσόφησε και ο Μπετόβεν διέπραξε μεγίστην ηλιθιότητα συνθέσας τας μουσικάς του συμφωνίας. Η περιφρόνησίς του προς τους διανοουμένους και ιδίως τους αγωνιζομένους εξ αυτών και προς τους καλλιτέχνας είναι απέραντος, περί δε των ευφυολόγων φρονεί ότι πρόκειται περί γελωτοποιών τεταγμένων να τον διασκεδάζουν, γελά δε ουχί λόγω των ευφυολογημάτων των, αλλά λόγω της βλακείας των να λέγουν ευφυολογήματα άνευ πρακτικού τινος λόγου. Πάσας τας ανοησίας ταύτας των καλουμένων ευφυών καλύπτει ο «ψωνίζων» με μειδίαμα αυτοπεποιθήσεως, συγκαταβάσεως και μετριόφρονος υπεροχής...
Ο causeur συνάδελφος του ανωτέρω αποτελεί αληθή κοινωνικήν μάστιγα, διότι ως causerie εκλαμβάνει το να λέγη εις τους χειμαζομένους συνανθρώπους τί ανέγνωσεν εις τας εφημερίδας, τί ήκουσεν εις το ραδιόφωνον και τί του είπον διάφοροι καθ´οδόν, εξικνούμενος έστιν ότε εις τα σχόλιά του, όταν αποφασίση να σχολιάση εις δυσθεώρητα ύψη οξυδερκείας και πνευματικής χάριτος: ότι λ.χ. κατά την νύκτα αναμφιβόλως επικρατεί σκότος, την δε βροχήν ακολουθεί οπωσδήποτε η υγρασία.... Εις ταύτα προστίθεται ενίοτε και η «προστατευτική» στάσις αυτού έναντι των πνευματικώς ανωτέρων του, σκοπούσα την υποτίμησιν αυτών εις τα όμματα του κόσμου κλπ. Με γενικόν και ανεπανόρθωτον αποτέλεσμα την κατάκτησιν της γενικής «συμπαθείας» του κόσμου και την απονομήν του περιφήμου διπλώματος του «συμπαθούς», κατά του οποίου, δι´ αιματηράς σατύρας εξηγέρθησαν εv σώματι όλοι οι πνευματώδεις άνθρωποι των αιώνων, οι αφήσαντες τα επισκεπτήριά των εις τας σελίδας της Ιστορίας, θεωρήσαντες αυτό, άγνωστον διατί, ως την δεινοτέραν ύβριν.

6. Ενδιαφέρον είναι τέλος ενταύθα το φαινόμενον μερικών ευφυών ανθρώπων, οίτινες, ενστικτωδώς διαισθανόμενοι τον κοινωνικώς ανυπέρβλητον ρόλον των βλακών και την λαμπράν κοινωνικήν αυτών σταδιοδρομίαν - εv τη «χρυσή» μέση οδώ της μετριότητος εννοείται - αποφασίζουν να υποδυθούν τον ρόλον αυτόν, όπως ανέλθουν δια της μεθόδου της «νύσσης», ως αύτη ευφυέστατα αποκαλείται παρά τω λαώ. Αλλ’ ο ρόλος ούτος είναι εξαιρέτως δύσκολος εκ δύο λόγων: Πρώτον υποκειμενικώς η ύπαρξις πνευματικής και ψυχικής ζωής έχει ως γνωστόν αναποτρέπτους αντανακλάσεις επί της εξωτερικής φυσιογνωμίας, αίτινες με την τελειοτέραν υπόκρισιν, δύσκολον είναι ν’ αποκρυβούν, πλην της περιπτώσεως καθ´ ήν είναι δεδομένον τάλαντον μεγάλου ήθοποιού. Η απλή παρουσία του ευφυούς ανθρώπου είναι κατά κανόνα διά τον βλάκα εις το έπακρον προκλητική. Το ψυχολογικόν σύμπλεγμα των συναισθημάτων, το οποίον αύτη εξαπολύει παρ´ αυτώ είναι το αυτό ακριβώς με εκείνο του καταδιωκομένου και πανικοβλήτου ζώου ή άνθρώπου, εν καταστάσει φυγής ή άμύνης. Τό μίσος, ο φόβος, ο φθόνος μετά του θράσους συμπλέκονται κατά τρόπον, δηλούντα δια τον εξησκημένον οφθαλμόν σαφώς εις πάσαν φράσιν, ίδία υποτιμητικήν ή μειωτικήν, την κατάστασιν αμύνης. Δεύτερον από της απόψεως του βλακός, η ένστικτος καχυποψία αυτού είναι τοιαύτη, ώστε η υπόκρισις του ευφυούς ν’ αποβαίνη ματαία, η δε πραγματική ειλικρίνεια αυτού να εκλαμβάνεται ως υπόκρισις. Ο βλάξ, ως πλησιέστερος προς το ζωϊκόν βασίλειον, έχει την ένστικτον καχυποψίαν ούτω ανεπτυγμένην, ώστε ν´ αδυνατή να διαγνώση ή να εννοήση συλλογισμούς και λογικούς υπολογισμούς του ευφυούς, βασιζομένους όχι εις το ένστικτον αλλά εις την διάνοιαν. ‘Αοπλος και ανυπεράσπιστος έναντι των ψυχρών υπολογισμών της ξένης διανοίας, ής ο μηχανισμός τυγχάνει εις αυτόν νοητικώς απροσπέλαστος, μίαν μόνην άμυναν διαθέτει, ακριβώς όπως το ζώον και ο πρωτόγονος άνθρωπος: την ένστικτον καχυποψίαν. Ούτω εξηγείται και η φυσική και πνευματική κατωτερότης των λαών, οίτινες εμπνέονται βασικώς υπό της καχυποψίας, ήν αυταρέσκως εκλαμβάνουν ως ευφυίαν. Έναντι τών Ευρωπαίων οίτινες ουδεμίαν ανάγκην έχουν αυτής, ως αντιλαμβανόμενοι νοητικώς τον κόσμον. ‘Εκ τούτων επίσης φαίνεται σαφώς, ότι η καχυποψία και η απότοκος αυτής πονηρία είναι ακριβώς το αντίθετον της ευφυίας ως προς τον όλον αυτής εκτοπιζομένης πάντοτε υπό της δευτέρας. Λέγομεν αντίθετος μόνον ως προς τον ρόλον, διότι η διάνοια δεν είναι τι το ανεξάρτητον ή αντίθετον του ενστίκτου, αλλά τουναντίον η ανάπτυξις και ο δια λογικών μέσων πλουτισμός αυτού εις την αρχικήν αυτού πάντοτε κατεύθυνσιν.

7. Πονηρία είναι η ενεργητική όψις της καχυποψίας και το δεύτερον στάδιον αυτής, ήτοι η δράσις αυτής, δράσις όμως ζωϊκώς αμυντικής φύσεως, διότι προϋποθέτει την πνευματικήν κατωτερότητα και την πνευματικήν αμηχανίαν του βλακός, ως ζώου ενστικτώδους και πνευματικώς πανικοβλήτου. Η απλή καχυποψία είναι άμυνα παθητικής φύσεως,καθ΄ ο μη ενεργούσα επί άλλων ατόμων. Η πονηρία είναι άμυνα ενεργητικής φύσεως, διότι αποτελεί εγκεφαλικήν ενέργειαν, σχηματισμόν συλλογισμών και συμπερασμάτων, αγόντων εις πράξεις («τον εγέλασε» κ.λπ.) και συνεπώς ενεργεί επί άλλων ατόμων. Άσχετον το ζήτημα της βλακώδους ποιότητος των συλλογισμών και συμπερασμάτων. Η χρησιμοποίησις ήδη των βλακωδών τούτων συλλογισμών και συμπερασμάτων, με μιάν λέξιν της πονηρίας, χρησιμοποίησις όμως γενικώτερον ψυχολογικώς επιδρώσα επί του άλλου ατόμου, ήτοι χρησιμοποίησις αυτής εν συνδυασμώ με στοιχεία κατωτάτης πνευματικής υποστάθμης (κολακεία, ψεύδος, ραδιουργία, συκοφαντία, σωματεμπορία, συμπαθής μορφή τού βλακός ακόμη, επίκλησις της πολυτεκνίας του, προσφορά ανηθίκων καί ευκόλων υπηρεσιών εις το κολακευόμενον πρόσωπον, χαφιεδισμός, ξεσκονίσματα, το «ποιείν τον καραγκιόζην», ή τον gigolot, χειροφιλήματα προς τον «Εθνικόν Κυβερνήτην», εκφωνήσεις λόγων, συρραφή κολακευτικών στίχων, μεταφορά λαχανικών, κλπ. κλπ.) τοιαύτη, λέγομεν, χρησιμοποίησις της πονηρίας, κατάστασις θετική, ενεργός και προσοδοφόρος, καλείται επιτηδειότης. Και εδώ συμβαίνει κοσμοϊστορικόν γεγονός: ότι η δύναμις των μέσων τούτων επικρατήσεως των βλακών είναι τοιαύτη, λόγω της ευτελείας και της διανοητικής κατωτερότητος των κολακευομένων προσώπων, ώστε ο βλάξ, κατά παράβασιν φαινομενικώς της βλακείας του, νά φθάνη εις τον σκοπόν του και να προωθείται ή να επικρατή! Δεν γνωρίζομεν όμως τη αληθεία ποία κατηγορία βλακών είναι ενταύθα η πλέον επικίνδυνος και ψυχολογικώς η πλέον αποσυνθετική δια την κοινωνίαν: εκείνη, ήτις διαπράττει τ´ ανωτέρω, ή έκείνη, διότι δημιουργείται και δευτέρα, ήτις θεωρεί ως ευφυείς τους ως άνω βλάκας! Εις την κατηγορίαν αυτήν ανήκουν και οι ευφυέστατοι εκείνοι αρριβισταί πάσης φύσεως του δημοσίου βίου, οι οποίοι φρονούν ότι δεν έχει καμμίαν σημασίαν τί λέγει και τί πράττει τις σήμερον και αύριον, διότι «εν τη συγχίσει του λαού τα πάντα λησμονούνται», παραγνωρίζοντες οι ατυχείς το γεγονός, ότι αν τυχόν λησμονεί ο λαός, δεν λησμονούν όμως τα στελέχη καί οι ηγέται του και ότι και αν ακόμη ολόκληρος ο λαός αποτελείται από λωποδύτας και παληανθρώπους, ο αυτός όμως ακριβώς λαός έχει την μοχθηράν αξίωσιν να μη είναι τοιούτοι oι παρ´ αυτού αναδεικνυόμενοι, ή εκείνοι oι οποίοι οπωσδήποτε επηρεάζουν τας τύχας του τους οποίους, εξ ενστίκτου αυτοσυντηρήσεως και δικαιοσύνης, διότι εφωδιασμένοι αυτοί με περισσότερα μέσα του κάμνουν αθέμιτον ανταγωνισμόν, επιθυμεί ασπίλους, ή άλλως τιμωρεί. Διότι μόνον από της απόψεως της δευτέρας ταύτης κατηγορίας βλακών δύναται νά τεθή το ερώτημα: «ποίος είναι βλάξ, ο κολακεύων, ή αντιθέτως ο κολακευόμενος;» ‘Αλλ’ ότι πάντα ταύτα τα μέσα της επιτηδειότητος είναι άσχετα εντελώς με την ευφυίαν, και ότι ουδείς ευφυής έχει ανάγκην να τα χρησιμοποιήση, διότι ούτος επικρατεί διά της άξίας του, δεν αμφισβητείται. Ότι είναι τα ευκολώτερα "πνευματικώς" μέσα δεν αμφισβητείται. Ότι ο κολακευόμενος, εάν πιστεύση εις την ειλικρίνειαν του επιτηδείου είναι βλάξ, δεν αμφισβητείται. Πώς όμως δύναται ν’αμφισβητηθή ότι εάν ο κολακευόμενος είναι βλάξ, βλάξ αναγκαίως θα είναι και ο πείθων ένα βλάκα; Διότι, αλλοίμονον!, Ουδείς ευφυής μέχρι τούδε κατώρθωσε νά πείση βλάκα και ουδεμία συνεννόησις επιτεύχθη ποτέ μεταξύ ετερογενών εγκεφάλων. "Δύο κεφαλαί δια να συνεννοηθούν πρέπει να είναι ή εξ ίσου κεναί, ή εξ ίσου πλήρεις" είπε κάποτε επιγραμματικώτατα ο πρύτανις της Ελληνικής δημοσιογραφίας, διευθυντής της «Νέας Ημέρας». Η κλασσική εκάστοτε αποτυχία των ευφυών εκείνων ανθρώπων, οίτινες ποτέ επειράθησαν προς στιγμήν να εισέλθουν εις τον ψυχοδιανοητικόν κόσμον των βλακών, διά να τους πλησιάσουν όπως επιτύχουν τι παρά των πανισχύρων τούτων εξουσιαστών των υψηλοτέρων αξιωμάτων, υπήρξε πράγματι τραγική μέχρι σημείου, ώστε να οδηγηθούν oι ατυχείς ούτοι εις την απελπισίαν, ενίοτε δε και εις τον τερματισμόν της σταδιοδρομίας των και εις τον θάνατον, ενώ ουδέν ποτέ νέφος διετάραξε την αγαστήν σύμπνοιαν μεταξύ των βλακών... Κατ’ αδήριτον συνέπειαν η ως άνω δευτέρα κατηγορία αυτών θεωρεί τους ευφυείς αυτούς ως βλάκας! Υπάρχει και τρίτη κατηγορία βλακών, κυνικωτέρα και κομψοπρεπώς παροξύνουσα τα πράγματα: "Η μεγαλυτέρα βλακεία είναι η ευφυΐα!", λέγει αϋτη ώφελιμιστικώς κρίνουσα καί μή καθορίζουσα επακριβώς τήν... Ιδίαν αυτής θέσιν.

8. Αν ο βλάξ καταφεύγει εις την επιτηδειότητα λόγω των πενιχρών πνευματικών του μέσων εκ της αυτής ελλείψεως ανωτέρων πνευματικών μέσων ωθείται και προς την απάτην. Απάτη είναι ως γνωστόν η αποσιώπησις της αληθείας ή η παράστασις ψευδών πραγμάτων ως αληθών. Εξ αυτού τούτου του ορισμού αυτής συνάγεται ότι η απάτη δεν ανάγεται εις την εύφυίαν του απατεώνος, διότι πάς άνθρωπος δύναται να παραστήση ψευδώς πράγματα ως αληθή και αυτός ούτος ο βλάξ, αλλ´ εις την ευπιστίαν του θύματος. Ότι λοιπόν καταφεύγει εις αυτήν, ως διανοητικώς ευκολώτερον μέσον ο βλάξ επειδή, στερούμενος ευφυΐας, είναι ανίκανος να μεταχειρισθή έντιμα μέσα, είναι αυτονόητον, διότι έντιμα μέσα ως δυσκολώτερα, χρησιμοποιεί μόνον ο κεκτημένος πραγματικήν ατομικήν αξίαν. Πόθεν λοιπόν προέρχεται η ευρέως διαδεδομένη αντίληψις, ότι ο απατεών όχι μόνον αποκλείεται να είναι βλάξ, αλλ´ αναγκαίως είναι ευφυής, αντί της ως άνω αναλύσεως, εξ ής αντιθέτως προκύπτει, ότι ο απατεών όχι μόνον αποκλείεται να είναι ευφυής, αλλ´ είναι αναγκαίως βλάξ; Η αντίληψις αύτη προέρχεται εκ της «θεωρίας» τού βλακός περί της ευπιστίας. Ειθισμένος ο βλάξ να «σκέπτεται» ουχί διά του νοητικού μηχανισμού, αλλά δια χονδροειδών έξωθεν εντυπώσεων, δεν ερευνά τας αιτιοκρατικάς σχέσεις, αλλά περιορίζεται εις το γεγονός μιας επιτυχούσης απάτης, γεγονός εξ ού και μόνου συνάγει την βλακείαν του θύματος και την ευφυΐαν του απατεώνος. Ότι η απάτη δεν οφείλεται εις ευφυίαν ανελύθη, νομίζομεν επαρκώς. Ότι όμως η ευπιστία του θύματος αποτελεί βλακείαν, τούτο είναι αληθές μνημείον βλακικής "διανοίας" καί πολιτιστικής υποστάθμης. Διότι η ευπιστία ενός ατόμου, ως προϋποθέτουσα τα άλλα άτομα ως έντιμα καί συνεπώς ως ευφυά, είναι ασφαλώς το μέγιστον των τεκμηρίων της πνευματικής του αναπτύξεως και του πολιτισμού του. ‘Οσον υψηλότερον επί των βαθμίδων της ευφυίας καί του πολιτισμού ίσταται εν άτομον ή είς λαός, (οι Ευρωπαίοι εν σχέσει προς τους Ανατολίτας) τόσον περισσότερον εύπιστος είναι. Ο τελευταίος των βλακών θα ηδύνατο να εξαπατήση ένα Κάντ ή ένα Μπετόβεv και ο τελευταίος των Ελλήνων ένα Ευρωπαίον... Το μειδίαμα του οίκτου, το οποίον ρίπτουν οι "αφελείς κουτόφραγκοι", δημιουργοί των πνευματικών αξιών και εξουσιασταί του κόσμου, επί των δυστυχών «έξυπνων» της Μεσογείου και της Ανατολής, ας είναι και η τιμωρία των βλακών και δια την "θεωρίαν" των ταύτην!

9. «Οτι ο βλάξ, ακολουθών την ένστικτον αυτού καχυποψίαν, ευρίσκεται εντός της πραγματικότητος, τούτο είναι αναμφισβήτητον, θέτει δε αυτόν εν τω Κοινωνικώ βίω εις «ανωτέραν» μοίραν λ.χ. του μεταφυσικού, του όποιου ο ενστικτώδης κόσμος έχει υποστή νοσηράν ατροφίαν, έναντι του διανοητικού αυτού κόσμου, όστις έχασε πάσαν επαφήν μετά της πραγματικότητος. Εάν δεχθώμεν, ως υποχρεούμεθα, πρώτον ότι το ένστικτον είναι αλάθητον, καθ´ ό ανεξήγητον και άφθαρτον, δεύτερον ότι ο κόσμος των ενστίκτων είναι ο κατ´ εξοχήν φυσικώς υγιής κόσμος, τρίτον ότι η κοινωνία ως συνέχεια της φύσεως είναι υγειής οργανισμός, απαρτιζόμενος υπό υγειών ατόμων, τότε το συμπέρασμα περί της υπεροχής του βλακός επί του μεταφυσικού εν τη κοινωνία, είναι συμπέρασμα αναγκαστικόν και ανέκκλητον, επαληθευόμενον άλλως τε, κατά φυσικήν αναγκαιότητα, υπ’ αυτής ταύτης της κοινωνικής πραγματικότητος όλων των εποχών και των λαών. Το ότι οι μεταφυσικοί επεκράτησαν (όχι ήνθισαν) εις εποχάς παρακμής των κοινωνιών δεν είναι τυχαίον. Ο βλάξ, ως ελέχθη και ανωτέρω, διαισθανόμενος εν τη καχυποψία του την επίθεσιν εκ μέρους του ευφυούς, είναι θεμελιωδώς εντός της πραγματικότητος, διότι διαισθάνεται ορθώς τον κίνδυνον να περιέλθη κοινωνικώς εις την κάτω τάξιν. Εάν δια της καχυποψίας αυτής και μόνης προστατεύεται έναντι του φυσικού αυτού προορισμού του, τούτο είναι άλλο ζήτημα. Φανερόν είναι, ότι το ένστικτον αποτελεί μέσον προσανατολισμού και στοιχειώδους αμύνης εις τον πρωτόγονον άνθρωπον, όχι όμως μέσον κατισχύσεως και υπεροχής εν προηγμένη κοινωνία μετά προηγουμένου κοινωνικού διαφορισμού και αναπτύξεως των νοητικών του ανθρώπου μέσων, των όποιων η κατ´ άτομα ανισότης είναι εξ ίσου φυσικώς δεδομένη. Ο βλάξ ομοιάζει ενταύθα το ζώον, το όποίον εξ ενστίκτου γνωρίζει να διαφεύγη πάντα κίνδυνον, πλήν ανωτέρας ωμής βίας, εις την ζούγκλαν, εισερχόμενον όμως εις κεντρικήν οδόν μεγαλουπόλεως, ευρίσκεται αιφνιδίως υπό τους τροχούς αυτοκινήτου. Τούτο είναι άγνωστος και ακατανόητος εις αυτό μηχανή, βασιζομένη βεβαίως κατά τελευταίον λόγον εις το ένστικτον του ανθρώπου, κατασκευασθείσα όμως δια της διανοίας του. Πώς ήδη οι πνευματικώς κατώτεροι άνθρωποι ευρίσκονται υπό τους τροχούς διαφόρων κοινωνικών "αυτοκινήτων", - τούτο δεικνύει η θέσις αυτών εις την κάτω τάξιν. Την "μηχανήν" αυτήν είναι βεβαίως αδύνατον να διαφύγη και ο βλάξ, του οποίου και η άνοδος είναι αυστηρώς εντός ωρισμένων πλαισίων περιωρισμένη. Οτι δε τέλος ο μεταφυσικός ουδέ το ζώον, ουδέ τον βλάκα δύναται να περιπλέξη εις τροχούς, τούτο είναι ευνόητον εκ του γεγονότος, ότι ούτος φέρεται επί του Πηγάσου...

10. Ως προς την κοινωνικήν προέλευσιν των βλακών διαπιστούται ότι η παραγωγή βλακών δεν είναι ταξική. Η πονηρά φύσις δεν έδωκεν εις ωρισμένην τινά κοινωνικήν τάξιν το επίζηλον τούτο προνόμιον. Επεδαψίλευσεν ίσως ως φαίνεται, εις την εκάστοτε άνω τάξιν τους διασκεδαστικωτέρους απλώς τύπους βλακών, αλλά δεν εστέρησεν ουδεμίαν άλλην κοινωνικήν τάξιν της σοβαράς συμβολής των. Ο βλάξ υπουργός, ο αγόμενος και φερόμενος υπό των υπαλλήλων του και τα μέλη ενός εργατικού σωματείου, τα οποία εκμεταλλεύεται ο πονηρός εργατοκάπηλος, αποτελούν δύο αντίθετα παραδείγματα του γεγονότος, ότι η βλακεία δεν έχει ταξικήν την πατρίδα.
Ψυχολογικά δε είναι κυρίως τα περιεχόμενα, τα οποία δημιουργούν τας ποικιλίας και παραλλαγάς μεταξύ των βλακών. Ο fils a papa της άνω τάξεως, ο οποίος λόγω φυσικής ατροφίας του βουλητικού του κόσμου, λαμβάνει σοβαρώς υπ’ όψιν την ατελεύτητον σειράν των απαγορεύσεων της οικογενείας του, στερούμενος δε και ιδίας πνευματικότητος, καταντά εις το τέλος τύπος χωρίς την ελαχίστην προσωπικότητα, ονομάζεται υπό της τάξεώς του επιεικέστατα "καλό παιδί", εις δε την αντικειμενικήν διάλεκτον θα ηδύνατο να αποκληθή "ευπρεπής βλάξ", ενώ το "τέκνον του λαού" εις την αυτήν περίπτωσιν ονομάζεται υπό του ευφυεστέρου και κυριολεκτούντος λαού δραστικώτατα "κόπανος". Σημαντικώς αυστηροτέρα είναι επομένως η φυσική επιλογή εντός της κάτω τάξεως: ενώ λ.χ. ο fils a papa εις την μαθητικήν ηλικίαν τυγχάνει της αγωγής, των μορφωτικών μέσων και των περιποιήσεων της τάξεώς του και παραμένει ψυχικώς αμείωτος, όπερ επαυξάνει την γελοίαν αυτοπεποίθησίν του εις πρεσβυτέραν ηλικίαν, δυνάμενος να φθάση ανενοχλήτως και εις υψηλά αξιώματα, η δε ατομική του ύπαρξις ως μη ώφειλε, είναι γνωστή εν τη κοινωvία. Αντιθέτως το τέκνον του λαού και σκληρώτερον χειραγωγείται υπό των γονέων του και των συμμαθητών του εν τω σχολείω μέχρι πλήρους ψυχικής εξουθενώσεως δια σκληράς υποτιμήσεως, προπηλακισμών, φαρσών, ύβρεων και βιαιοπραγιών και δυσκολώτερον είναι κατόπιν τούτων ν’ ανέλθη την κοινωνικήν κλίμακα, ο δε βλάξ των λαϊκών τάξεων ούτως και συμπαθέστερος είναι και άγνωστος και ακινδυνώτερος και ολιγώτερον γελοίος, καθ’ ο σεμνότερος και εστερημένος της αυτοπεποιθήσεως ή επάρσεως του βλακός των άνω τάξεων, εις τον οποίον λόγω ατροφίας τού βουλητικού του και τής μαλθακότητος του οικογενειακού του περιβάλλοντος προστίθεται έστιν ότε και αηδής γυναικωτός χαρακτήρ. Ενιαίον όμως είναι το πνευματικόν προλεταριάτον πάσης ταξικής καταγωγής.

11.Η ηθική τέλος σχέσις μεταξύ βλακός και επιτηδείου ή απατεώνος είναι απροσδοκήτως διάφορος της ήν εκλαμβάνει συνήθως η «κοινή γνώμη». Ο συνήθης κοινωνικός άνθρωπος θεωρεί τον επιτήδειον και τον απατεώνα ως ανηθίκους μεν, άλλ´ ως υποδιαιρέσεις του ευφυούς. Ολως το αντίθετον όμως συμβαίνει: ο επιτήδειος και ο απατεών είναι ακριβώς υποδιαιρέσεις τού βλακός. Καί ιδού πώς. Είπομεν ανωτέρω ότι η πονηρία, εκτός εάν είναι μέσον αμύνης των ευφυών ουχί κατά των βλακών αλλά κατά της πονηρίας των, αποτελεί φυσικήν ιδιότητα των βλακών και δη φυσικήν συνέπειαν του γεγονότος, ότι, λόγω ατροφίας του νοητικού των μηχανισμού, αποτελεί αύτη την μόνην άμυναν αυτών κατά πάσης έξωθεν επιθέσεως. Από της διαπιστώσεως της αληθείας ταύτης μέχρι της ακολούθου αληθείας υπάρχει έv και μόνον βήμα: ότι μόνον ο πνευματικώς ανάπηρος έχει ανάγκην της επιτηδειότητος και της απάτης δια να προωθηθή ή να επικρατήση. Ουδείς άνθρωπος αξίας έχει ανάγκην να γίνη επιτήδειος ή απατεών. Η καθημερινή κοινωνική πείρα διδάσκει ότι τα επίθετα ταύτα ουδέποτε κατώρθωσαν να "κολλήσουν" εις ανθρώπους πραγματικής αξίας, οι οποίοι, εάν υπήρξαν μισητοί, εχαρακτηρίσθησαν ίσως ως «κακοί», ως «καταχθόνιοι», ως «γόητες», ως «τορπιλληταί» ή ως «λιβελλογράφοι», ουδέποτε όμως ως επιτήδειοι ή απατεώνες, και όταν ακόμη υπήρξαν συντηρητικοί εις τας σχέσεις των μετά των λοιπών ανθρώπων και κατώρθωσαν πάντοτε να προωθηθούν ή να επικρατήσουν. Απόλυτος εσωτερική συνέπεια της πνευματικής αναπηρίας του βλακός είναι άλλως τε όχι μόνον η αγελαία του τάσις, όχι μόνον η προώθησίς του «πλάτην μέ πλάτην» με την λεγεώνα των ομοίων του, όχι μόνον η προσφυγή εις τα ευτελέστερα μέσα της επιτηδειότητος, την έλλειψιν αντιθέτου γνώμης, την προσφοράν ευκόλων και ανηθίκων εκδουλεύσεων και την κολακείαν, αλλά και η συστηματική αποφυγή πάσης συγκρούσεως και πάσης μάχης. Και όταν ακόμη ο βλάξ, υπό την μορφήν του επιτηδείου ή του απατεώνος, εξαναγκασθή να δώση μάχην, θα δώση αυτήν δια των πνευματικώς ευκολοτέρων καί συνεπώς των ανηθικωτέρων «όπλων»: του ψεύδους, της διαστροφής, της ραδιουργίας και της συκοφαντίας.

Εξ ού έπεται το ακλόνητον δόγμα: και η ανηθικότης είναι αποκλειστικόν προνόμιον των βλακών!


Το κείμενο της πραγματείας (το οποίο πρωτο-δημοσιεύτηκε το 1941) συμπεριλαμβάνεται στο ομότιτλο βιβλίο που επανα-κυκλοφόρησε το 2002 από τις "Εκδόσεις των Φίλων". Διαβάστε το και χαρίστε το στούς φίλους σας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΡΙΧΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΘΡΑΚΩΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥΣ

22.8.07

ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οταν εγραψα την λεξη αστρολογια στο GOOGLE με εκλπηξη ειδα οτι το ιστολογιο μου ειναι στην 73 θεση.Αυτο δειχνει οτι κατι γινεται και στα αστρολογικα ιστολογια,που ειναι λιγα τωρα,αλλα πιστευω στο μελλον να γινουν περισσοτερα για το καλο της ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ.
Ευχαριστω ολους σας για την αγαπη σας στο παρων ιστολογιο και στο μελλον υποσχομαι περισσοτερη υλη,καθαρου αστρολογικου ενδιαφεροντος.

ΟΥΡΑΝΙΤΣΑ Η ΟΦΙΟΥΧΟΣ

Αστρολογικο ρολοι στο Πανεπιστημιο του Καιμπριτζ


Αρχιζω το φωτορεπορταζ μου απο το ταξιδι μου στην Αγγλια με θεματα σχετικα και συγγενη με την Αστρολογια.Το αστρολογικο-ηλιακο ρολοι βρισκεται σε κολλεγιο του Καιμπριτζ και κατασκευαστηκε τον 18 αιωνα και λειτουργει μεχρι σημερα.

ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Κυβερνητης του ωροσκοπιου ειναι ο Διας,που βρισκεται στον 12οικο και στον Τοξοτη.Αυτο μας λεει οτι το κλεισιμο της Βουλης και η προκυρηξη εκλογων γινεται γιατι υπαρχουν σοβαρα θεματα που πρεπει να μεινουν κρυβα,διαβασε πορισμα Ζορμπα.Η αντιθεση Δια και Αρη μας δειχνει μια εντονη αντιπαραθεση σε επικοινωνιακο επιπεδο(περιμενετε να δειτε την αποθεωση του κιτς και της αμπελοσοφιας).Τα τετραγωνα του Βορειου δεσμου με Δια και Αρη μας δειχνουν οτι η αποφαση διαλυσης της Βουλης μπορει να ηταν και αποτελεσμα πιεσης απο διαφορα λομπυ.Τα τριγωνα Πλουτωνα με Ηλιο,Κρονο,Ερμη και Αφροδιτη στον 8 οικο,μας δειχνουν οτι πραγματι τα δημοσια οικονομικα της χωρας κρυβουν πολλες εκλπηξεις και η κυβερνηση θελει να τα χειριστει με ανανεωση της λαικης εντολης, γιατι θα ειναι επωδυνα για ολους μας.

Ο χαρτης βεβαια λεει και αλλα πραγματα,αλλα τα υπολοιπα ας τα πειτε σεις οι αναγνωστες του παροντος ιστολογιου.

21.8.07

ΑΣΤΡΟ-ΧΑΡΤΟ-ΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΠΕΡΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΤΩΝΙΑ.ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΞΟΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.ΑΝΤΕ ΚΑΛΥΝΥΚΤΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΑ.

ΧΟΡΤΑΡΕΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕΡΙΑ.
ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΜΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΟΥΝ.ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑ ΣΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ?

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΖΩΟ ΔΙΔΥΜΟΣ

Εκτος απο τα σουργελα που κυκλοφορουν
εξω ελευθερα υπαρχουν και τα σουργελα της τηλεορασης που μπερδευουν τα ζωα με τα ζωδια.

20.8.07

ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟ

Ο Μαρξ, είχε γράψει για την Ελλάδα όταν ευρίσκετο υπό την τουρκική κυριαρχία: «Ενα ανίσχυρο κι εκτρωματικό έθνος που έπρεπε να ευγνωμονεί εκείνους που το προσάρτησαν σε μια μεγάλη αυτοκρατορία, επιτρέποντάς του, έτσι, να συμμετέχει σε μια ιστορική ανάπτυξη που μόνο του δεν θα την είχε ποτέ γνωρίσει».

Μήπως ζούμε σε μια τέτοια εποχή και δεν το έχουμε πάρει είδηση Μητσάρα?

Μόλις ήρθα απο Αγγλία και ο οχετός της πολιτικής σκηνής δεν με αφήνει να ηρεμήσω.Αστρολογικές αναλύσεις για τα πολιτικά της χώρας μας θα το σκεφτώ αν κάνω.Υπάρχουν και άλλα πράγματα να κάνω.

11.8.07

Ρητορική Ενος Λεοντα διαβαζε Kαρατζαφέρη

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Η ΕΙΡΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΔΙΟ ΖΩΔΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΟΥ ΑΕΡΑ?

ΑΝΤΕ ΠΑΩ ΕΞΩ ΝΑ ΔΩ ΜΟΝΑΧΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ

9.8.07

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Η ΑΠΟΚΤΗΝΩΣΗ Τ ΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ.
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟ CAMBRIDGE

Melanie Griffith ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΑΠΟ ΤΟ CAMBRIDGE ΜΕ ΑΓΑΠΗ

6.8.07

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


Χρονια Πολλα Βασιλακη.Ετοιμασε καφε, σε 4 ωρες απο τωρα θα τον πινουμε μαζι.Αντε γεια, γιατι καλουν την πτηση μου.Αντε γειααααααααααααααααααααααααααα

5.8.07

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μετα τις διακοπες αρχιζουν τα μαθηματα για μελλοντικους αστρολογους στην Σχολη Στελιου Αραπογλου.Τιμες λογικες,δεχομαστε και αστρο-δανεια απο εμπορικες τραπεζες.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΔΕΙΑ.

ΣΑΝ ΟΦΙΟΥΧΟΣ ΕΧΩ ΑΝΟΗΣΙΑ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΑΚΙΕΣ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ.

ΑΛΛΑ ΠΙΣΩ ΕΧΕΙ Η ΑΧΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ.

ΜΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ

ΟΥΡΑΝΙΤΣΑ Η ΟΦΙΟΥΧΟΣ - Η ΙΣΤΟΛΟΓΟΣ- ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΤΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ ΨΕΥΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΘΕΙΑΣ.

ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ-ΚΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΜΕΡΙΑ-ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Α.Φ.Μ (ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ ΦΕΣΑΤΟΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ).


4.8.07

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- ΥΠΑΡΧΩ ΣΑΝ ΡΟΚΑΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αφιερωμενο στον φιλο αστρολογο Τασο που κανει καριερα χρηματιστηριακου αναλυτη στο Σικαγο.Τασουλη θυμασαι την συναυλια στου Ζωγραφου,1978, που ο Πουλικας εκανε την πρωτη εκτελεση του Υπαρχω σε ροκ εκτελεση?Θυμασαι ποιος αφησε τα κοκορια μεσα στον αγωνιστικο χωρο?
Δεν ξεχνιουνται ολα αυτα και σε ευχαριστω για την προσκληση σου στο Διεθνες Συνεδριο Αστρολογιας το 2008 στην Αμερικη.Θα το κανονισω,γιατι κατι τετοιες ευκαριες δεν χανονται.Λυσε μου και μια απορια.Πως ανακαλυψες το ιστολογιο μου?Γατα απο τοτε ησουν ρε μπαγασα.
Φιλακια και χαιρετισμους στην Περσεφονη, την καταπληκτικη σου κορη.

Συναστρια Ι.Μεταξα και 4ης Αυγουστου

Οπως παρατηρουμε στον ανωτερω χαρτη εχουμε ενδιαφεροντα στοιχεια.

Ο γενεθλιος Αρης του Μεταξα σε συνοδο με τον Ποσειδωνα της 4ης Αυγουστου και αντιθεση με τον Κρονο της 4ης Αυγουστου.Με απλα λογια, ο στρατος επιβαλει την ιδεολογια του μεσω της δυναμης του,σαν οργανο κοινωνικης οργανωσης.

Ο γενεθλιος Ουρανος του Μεταξα( που αντιπροσωπευει καθε ειδους -ισμοι) επιβαλει την δικτατορια του μεσω της συνοδου Αρη και Πλουτωνα της 4ης Αυγουστου, που συμβολιζει καθε ειδους βιας επιβολης οποιας ιδεολογιας.

Ο γενεθλιος Διας του Μεταξα σε αντιθεση με τον Δια της 4ης Αυγουστου μας δειχνει οτι η δικτοτορια δεν εγινε αποδεκτη απο τον λαο και επρεπε παντοτε να εχει τους κατασταλτικους μηχανισμους για την επικρατιση της.

Τελος ο γενεθλιος Ηλιος του Μεταξα σε συνοδο με τον Ουρανο της 4ης Αυγουστου, μας δειχνει οτι η προσωπικοτητα του Μεταξα ηταν εκεινη που επεβαλε την 4η Αυγουστου.

Θα μπορουσα να εγραφα πραγματεια με αυτους τους χαρτες, αλλα μιας οι διακοπες μιας ο λιγος ελευθερος χρονος με κανει να ειμαι λακωνικος.Αλλωστε τον σπορο θελω να ριξω για τετοιες αναλυσεις που σχεδον ειναι σπανιες στην Ελληνικη Αστρολογικη πραγματικοτητα.

4η Αυγουστου Αυθεντικο Βιντεο

Σαν σημερα ειχαμε την 4η Αυγουστου 1936 του Ι.Μεταξα.Το φασιστικο καθεστως το πρωτο στην Ελλαδα, μετα ηρθε η Χουντα του Παπαδοπουλου 1967

3.8.07

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η πρωτη συναυλια της μεταπολιτευσης στο γηπεδο Καραισκακη με πολλους καλλιτεχνες.Στην συναυλια εγινε σαμποταζ, απο ακροδεξια στοιχεια, που εκοψαν τα καλωδια των ηχητικων εγκαταστασεων.Ο Αντωνης Καλογιαννης ξεσηκωνει τα πληθη με ενα απο τα πιο πολιτικα τραγουδια του Μικη Θεοδωρακη.

Αφιερωμενο στην παρεα που ειμαστε τοτε μεσα στου Καραισκακη και δυστυχως ο χρονος εδειξε την κενοτητα τους σε μερικους απο αυτους.Λιζακι δυστυχως μειναμε μονοι να κοιταμε τα αστερια και να αγαπαμε οτι ζησαμε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Αντωνης Καλογιαννης γεννηθηκε στις 3/8/1940 Καισαριανη,αγνωστη ωρα γεννησης.

Στο ωροσκοπιο του παρατηρουμε τον Ημισφαιρικο τυπο,δηλαδη ολοι oi πλανητες είναι σε ένα τοξο 180 μοιρων.Συμφωνα με τον μεγαλο Αμερικανο αστρολογο MARC EDMUND JONES αυτος ο σχηματισμος ωροσκοπιου μας δειχνει ότι το κενο ημισφαιριο από πλανητες από Ζυγο μεχρι Κριο είναι το πεδιο που η προσωπικοτητα αναπληρωνει το γεματο ημισφαιριο και ερχεται σε επαφη με το κοσμο.Τι ωραιος συμβολισμος για τον Αντωνη Καλογιαννη, που η φωνη του ενωσε τον κοσμο,κατά την περιοδο της Χουντας.Μια φωνη που ειπε πολιτικα τραγουδια αλλα και ωραια ερωτικα.Η συνοδος Κρονου-Δια στον Ταυρο του δινει την δυνατοτητα να ελεγχει την φωνη του και να την μεταμορφωνει σε οργανο εξεργεσης του κοσμου.Αυτη η συνοδος συνδεει και την Θεση του Ουρανου στις 25 μοιρες του Ταυρο,συνοδο με τον απλανη Αλγκορ,φυση Κρονου και Δια,που κανει την φωνη του εκφραση του πολιτικου γιγνεσθαι.Πρεπει να θυμισουμε ότι ο Ταυρος είναι κυβερνητης των φωνητικων χορδων.Άλλο χαρακτηριστικο του ωροσκοπιου είναι η συνοδος Ηλιου-Σεληνης στον Λεοντα.Η συνοδος Ερμη με Χειρωνα στον Καρκινο, μας δειχνει ότι η ιδεολογικη του σταση,είναι η επουλωση των πληγων του κατά την διαρκεια της Κατοχης και η Αφροδιτη στον Καρκινο του δινει την δυνατοτητα να εκφρασει την ιδεολογικη του σταση μεσω του τραγουδιου κατά την περιοδο τηε Χουντας.


2.8.07

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ The Beatles- Love Me Do ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΡΕΑ ΤΗΝ ΠΕΝΥ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΗΝ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΩΠΑΙΔΑΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Beatles


Σαν σήμερα, 2/8/1961,Οι Beatles δίνουν την πρώτη συναυλία τους ως συγκρότημα στο
Cavern Club του Λίβερπουλ.Ας εξετάσουμε τα αστρολικά σύμβολα τι λένε για την μουσική τους.

Εχουμε σύνοδο Κρόνου και Δία με αντίθεση του Ερμή.Τα τραγούδια τους έχουν τα αιτήματα της ελευθερίας, ισότητας, προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμός τών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όχι αποκλεισμοί λόγω χρώματος και ελευθερία στην αυτοδιάθεση.Αιτήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά.

Το τρίγωνο Χείρωνα και Αφροδίτης, μας δειχνει οτι η αγαπη επουλώνει όλες τις πληγές,κυρίαρχο σύνθημα των χίππυς στην δεκαετία 1960.

Το τρίγωνο Σελήνης με Πλούτωνα,Ουρανό και Βόρειο δεσμό, μας δείχνει την ρομαντική εξέργεση ενάντια στην κάθε μορφής εξουσίας,τις κοινωνικές συμβάσεις και ανοίγει τον δρόμο για την εσωτερική και συλλογική αναζήτηση της ΑΛΉΘΕΙΑΣ.Τα τραγούδια τους
απλά και λιτά δείχνουν το όραμα της νέας εποχής.

Το τετράγωνο Ποσειδώνα με Ηλιο και αντίθεση με Σελήνη, δείχνει οτι κατι καινούργιο ,σε ατομική βάση γεννιέται και δεν έχει κάτι απο το παρελθόν.

Αφιερωμένο στην παλιοπαρέα στου Λόφου Σκουζέ, που ακούγαμε πρώτοι ,απο τον αμερικανικο σταθμό του Ελληνικού και το ΡAΔΙΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ όλες τους τίς επιτυχίες.

1.8.07

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ The Twist 1960 ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοι.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΠΕΣΙΑΛ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΤΥ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ.ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΑΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΘΕΙ ΣΤΟ ΤΟΥΙΣΤ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ TWIST Ο ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1960

Ο Τσαμπι Τσεκερ την 1/8/1960 κυκλοφορει το τραγουδι TWIST, που ειναι το πρωτο rock n roll χορευτικο κομματι.

Το TWIST ειναι η τρελλη μοδα, Ουρανος και Αφροδιτη συνοδος στον Λεοντα.Ταξιδευει σε χρονο ρεκορ σε ολο τον πλανητη, τριγωνο Δια με Ουρανο και Αφροδιτη.Το τριγωνο Κρονο με τον Βορειο Δεσμο, τον καθιερωνει σε ολη την συντηριτικη κοινωνια, μη ξεχναμε οτι ο Δευτερος Παγκοσμιος Πολεμος τελειωσε πριν 15 χρονια.Ο χορος βγαζει ενα ενα περιεργο ερωτισμο,Αντιθεση Σεληνης κσι Αρη.Η θεση του Χειρωνα μας δειχνει οτι ο χορος αυτος ερχεται να επουλωσει τις τραυματικες εμπειριες των κατω ακρων, Χειρωνας στους Ιχθεις, που μεχρι τοτε ειχε βιωσει τα κατω ακρα μονο σαν μεσω διαφυγης απο τις βομβες και τις σφαιρες του τελευταιου Πολεμου.

Αφιερωμενο στον Αλεξη, που βρισκεται στην Πραγα και την αγαπημενη μου θεια, που μου εμαθε τον χορο αυτο,και βρισκεται στο Λος Αντζελες και πιστευω να διαβασει την παρουσα αφιερωση.

Η ΕΛΕΝΗ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΑ

Η Ελενη δεν ειναι Αλογα
Μονοχα Αστρολογα

Ελενη, στα μακρινα που εισαι, οι κωδικοι των αστρικων σωματων ειναι

91915 13514 88815 8563

85193 41894 29293

31719 271011 103317 4932

Πιστευω να εισαι κσλα και να σε βοηθησα με τα μαθηματικα των ανωτερω κοσμων.